Restoration of Cappuccini’s Square

Sessa Aurunca (CE) - Italy

Restoration of Cappuccini’s Square

  • PlaceSessa Aurunca (CE) - Italy
  • ClientTown hall of Sessa Aurunca
  • Team LeaderCollaborative Architecture Studio Carafa Guadagno
  • Services providedPreliminary design, Final detail design and Construction Supervision, Security Coordination
  • Approximate Works Value100.000,00

The Porta Cappucini is part of the fifteenth century boundary wall constructed by the feudal powers of Marzano.

The entrance comprises an impressive structure made of square blocks of exposed tuff flanked by two tall pilasters supporting a broken pediment with an aedicula in the middle.

The passageway is demarcated by two bare columns atop a tall base that support a segmental arch in white marble tones.
Above this, the place where the inscription once was is now missing.

The proposed works plan to reinforce the gateway by employing materials made from aramid fibre, reworking and restoring the external walls and the scarp of the tower with open-faced stone and redesigning the square.

With its relationship between space, light, green and man-made materials, the work as a whole sought to convey a sense of the location's identity to its visitors, identifying points of reference (the gateway, the wall and the tower) that characterise what the overall perspective.

In this way it sought to demonstrate the historical and architectural context as far as possible, eliminating any incongruence and creating a vibrant space capable of appreciating all the magnificence of the past.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website More info